Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump pomáhá teroristům, kritizoval prezidentského kandidáta Obama

Barack Obama, americký prezident
Barack Obama, americký prezident
Foto: kremlin.ru

Washington – Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump často rozvíří vody americké politiky svými ostrými výroky. Tentokrát se ale sám stal terčem poté, co ho ostře zkritizoval současný americký prezident Barack Obama. Informoval o tom bruselský server Politico.

Americký prezident Obama v rámci svého proslovu v televizní stanici CBS kritizoval republikána Donalda Trumpa za jeho výroky o muslimech a terorismu. Podle Obamy takto v konečném důsledku Trump pomáhá Islámskému státu (IS).

„Pokud se začneme zabývat některými návrhy, jaké jsme od Trumpa nebo některých jeho náhradníků, jako je (Newt) Gingrinch, slyšeli – tedy že bychom měli ty, kteří sem přijdou, podrobovat náboženským testům, že muslimské Američany bychom měli prověřovat jinak než ostatní, pak zrazujeme to, co Ameriku činí výjimečnou," zlobil se Obama.

Jak server připomíná, Trump Obamu často kritizuje za to, že proti islámskému terorismu dostatečně nebojuje. Sám navrhuje zákaz vstupu muslimům do země a důkladné prověřování lidí, kteří přichází ze zemí, které jsou spojovány s terorismem.

Obama ale zdůraznil, že se v Sýrii a Iráku porážka IS blíží, ale že tu stále budou případy, kdy „malé skupiny nebo jednotlivci budou schopni nevinným lidem nějak ublížit". Nástroje na zabránění těmto útokům mají USA podle Obamy k dispozici.

„Jedním z nejlepších způsobů, jak zajistit, že nerozdělíme naši vlastní zemi, je, že nepodlehneme strachu, že neobětujeme naše hodnoty a že světu a všem Američanům vyšleme jasný signál, že jsme v tom společně," dodal Obama.

Témata:  Barack Obama Donald Trump USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy