reklama

Volební místnosti se dnes otevřely v 7:00 místního času (3:00 SEČ) a zavřít se mají ve 20:00 místního času (16:00 SEČ), uvedla agentura DPA.

Dlouholetý kazašský prezident Nursultan Nazarbajev si od předčasných voleb patrně slibuje posílení svého režimu v době hospodářských potíží, k nimž přispěl propad cen ropy na světových trzích.

Iniciativa podle oficiální verze vzešla od samých poslanců, kteří v předstihu požádali hlavu státu o uspořádání předčasných voleb kvůli nezbytnosti získat mandát důvěry od obyvatelstva pro zahájení rozsáhlých změn a uskutečňování protikrizové politiky.

Rovněž loňské prezidentské volby byly předčasné a Nazarbajev byl v nich podle očekávání popáté zvolen, a to rekordním ziskem 97,7 procenta hlasů. Autoritářský prezident vládne této středoasijské republice nepřetržitě už od konce roku 1991.

Prezident dokázal za své dlouhé vlády v Kazachstánu uskutečnit tržní reformy, přilákat zahraniční investice za více než 170 miliard dolarů i zachovat náboženskou a národnostní stabilitu v této převážně muslimské zemi. Kritici mu ale vyčítají autoritářské vládnutí, nedemokratické zákony a útisk opozice. Západ žádné z voleb neuznal za svobodné a poctivé.

Mnozí západní investoři však považují Nazarbajeva za záruku stability, která se opírá i o pečlivě udržovaný náboženský smír a výrazný růst životní úrovně řadových Kazachů.