Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pučisté mají být v Turecku mučeni a znásilňováni. Úřady to odmítají

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Turečtí pučisté, kteří od neúspěšného pokusu o státní převrat čekají na soudní proces, podle Amnesty International (AI) čelí strašným podmínkám. V oficiálních i neoficiálních věznicích jsou zadržení často biti a mučeni. AI proto požaduje nezávislé kontroly, které by na dodržování lidských práv tureckých vězňů dohlížely.

V souvislosti s neúspěšným pučem bylo zadrženo přes 10 tisíc lidí, z nichž velkou část tvoří vojáci. AI získala svědectví, podle kterého jsou někteří vězni drženi ve stresových podmínkách déle než 48 hodin, při kterých je vězňům upíráno jídlo, voda a lékařské ošetření, mnozí také čelí nadávkám a slovnímu napadání.

V nejhorších případech dochází i k fyzickým útokům, bití a mučení včetně znásilňování. "Zprávy o týrání včetně bytí a znásilňování zadržených jsou extrémně alarmující," uvádí v prohlášení evropský ředitel AI John Dalhuisen. "Strašlivé detaily, které jsme zjistili, jsou jen nástinem toho, co se může ve věznicích může dít," doplnil Dalhuisen.

Vězni jsou často drženi také na neoficiálních místech, jako jsou sportovní haly v Ankaře nebo policejní ředitelství. Právě na těchto místech se podle AI dějí největší zvěrstva.

Tři stovky z osmi set zadržených ve sportovní hale podle svědků nese na těle známky bití, jakou jsou modřiny, zlomeniny a řezné rány, někteří nejsou kvůli neléčeným zraněním schopni mluvit, ti, co jsou na tom nejhůř, se ani nemohou postavit. Jeden z vězňů byl podle svědectví znásilněn obuškem nebo prstem.

Právníci, kteří poskytli AI svědectví, tvrdí, že velké množství zadržených stanulo před žalobcem v zakrvácených šatech, mnozí strávili při čekání hodiny na kolenou se svázanýma rukama za zády.

Díky tomu, že byl v Turecku vyhlášen výjimečný stav, mohou žalobci držet pučisty mnohem déle, aniž by jim byla sdělena obvinění. Během té doby nemají kontakt s rodinou nebo právníkem. Mnohdy se právníci setkali se svými klienty až těsně před procesem. Mnoho vězňů prosilo své právní zástupce, aby kontaktovali jejich rodiny, které neměli o osudu svých synů a dcer žadné zprávy i po několik dní.

"To je hrubé porušení práva na spravedlivý proces, které je zapsáno v tureckém národním zákoníku i v mezinárodním zákoníku," uvedl v prohlášení John Dalhuisen. Turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag veškerá obvinění odmítl a na twitteru zveřejnil, že AI zkresluje informace a je nástrojem propagandy pučistů a že Turecko viní neprávem.

Témata:  Turecko AI (Amnesty International) Turecká armáda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy