Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maroko zadrželo 52 podezřelých lidí, kteří měli být napojeni na IS

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Rabat/Madrid - V Maroku bylo zadrženo 52 lidí podezřelých z napojení na Islámský stát (IS). Policie u nich při razii zabavila zbraně a materiál na výrobu výbušnin. Španělská policie zadržela ve městě Girona dva bratry, kteří pomáhali financovat aktivity IS.

Je to největší skupina lidí podezřelých ze spolupráce z IS zadržená v této zemi za poslední dobu. Nově zadržení patří k jedné z řady buňek, o kterých marocké úřady předpokládají, že plánovaly útoky buď v Maroku, nebo mimo jeho území. Policejní představitelé je považují za celosvětovou hrozbu.

Marocké ministerstvo vnitra uvedlo, že 52 zadržených pochází ze skupiny 143 lidí, které aktuálně vyšetřovali v několika marockých vesnicích a městech. Mnoho z členů této skupiny plánovalo vytvořit v Maroku provincii IS.

Maroko, které je spojencem Západu proti islamistickým ozbrojencům, se má na pozoru od roku 2014. Tehdy bojovníci IS převzali kontrolu nad velkou částí území severního Iráku a Sýrie.

Stovky bojovníků z Maroka, Tuniska a Alžírska se již před časem připojily k islamistickým ozbrojencům v Sýrii. Podle bezpečnostních expertů hrozí, že se někteří z nich vrátí a budou chtít ve svých vlastních zemích vytvořit odnož džihádistů.

Dva Maročané ve věku 22 a 32 let, kteřá byli dnes zatčeni ve Španělsku, měli na starosti finance v Evropě, které byly určeny na zaplacení cest členů radikální skupiny do válkou zmítaných zemí. Oba byli obviněni z financování terorismu a spolupráce s teroristickou skupinou. Peníze posílali členům IS, kteří figurovali pod falešnou identitou. Španělsko letos zadrželo už na 30 osob, které jsou podezřelé z vazeb na ozbrojence z IS.

Témata:  Maroko Španělsko Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy