Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský exministr: Evropa je jadernému konfliktu nejblíž od konce studené války

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Brusel - Evropa si žije v klidu, míru a blahobytu. To ovšem může velmi brzy skončit a starý kontinent může pohltit jaderná válka. Alespoň tedy podle bývalého ruského ministra zahraničí Igora Ivanova.

Ivanov, který byl ministrem zahraničí v letech 1998 až 2004, o hrozbách promluvil na konferenci v Bruselu. Podle něj je riziko jaderné války dokonce větší než v 80. letech, tedy v období studené války mezi Sovětským svazem a USA.

A co za to může? Podle Ivanova, který aktuálně vede ruskou vládou financovaný think-tank, za vše může vyhrocená situace na Ukrajině, která se ne a ne uklidnit.

Rozdílný názor na krizi mezi Ruskem a západními státy je podle Ivanova tak zásadní, že výrazně zvedá možnost jaderného válečného konfliktu. A to prý i přesto, že spousta zemí omezuje své jaderné arsenály.

Názory bývalého ruského ministra podle Daily Mailu asi pořádně vyplaší diplomaty z NATO a Evropy, kteří stále usilují o mírové řešení patové situace na Ukrajině.

Podle Ivanova je ovšem šance na nalezení kompromisu mezi Ruskem a Západem malá. Zčásti prý i proto, že Američané v Evropě buduje raketový deštník, kvůli kterému se cítí Rusko ohrožené.

"Je v podstatě hotovou věcí, že jakmile bude dokončen raketový obranný systém v Polsku, Rusko odpoví tím, že vybuduje podobný v Kaliningradu," má jasno Ivanov.

A domnívá se, že současný kurz, kdy se Rusko a Evropa a USA značně názorově rozcházejí, bude pokračovat, nejspíš i desítky let.

Témata:  jaderné zbraně Rusko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy