Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie mění pravidla. Z teroristů už hrdinové nebudou

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzská média odmítají nadále dělat z teroristů hrdiny. Nově proto nebudou zveřejňovat jména ani fotografie útočníků, kteří stojí za teroristickými útoky v zemi.

Přední francouzská média prohlásila, že nebudou zveřejňovat jména a fotografie pachatelů útoků spojovaných s radikální organizací Islámský stát. Snaží se tak zabránit jejich nechtěnému glorifikování, uvedla agentura AP.

Například známý deník Le Monde prohlásil, že nebude zveřejňovat fotografie útočníků, aby se vyhnul "případným posmrtným oslavám". V deníku už nyní platí zákaz zveřejňování úryvků z propagandistických prohlášení Islámského státu.

K novému trendu se přidala také televize BFM-TV, která nebude zveřejňovat fotografie džihádistů. Jejich jména nebude uvádět ani rozhlasová stanice Europe-1. "Nechceme, aby se z takových lidí dělali hrdinové," uvedla stanice v prohlášení.

Rozhodnutí francouzských médií nezveřejňovat jména a fotografie islamistů přišlo po teroristických útocích, které během posledních dní otřásly celou zemí. Při útoku v Nice zemřelo 84 lidí a přibližně 300 bylo zraněno.

Útok se oehrál také v kostele v Saint-Étienne-du-Rouvray, kde dva islamisté podřízli 85letého kněze.

Témata:  Francie terorismus noviny a tisk

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy