V Kalifornii zuří dva ohromné požáry, s plameny bojují tisíce hasičů (0:40) | video: YouTube

Ohromné požáry s označením Sand a Soberanes rychle postupují divokou krajinou Kalifornie, s běsnícím živlem bojují tisíce hasičů, kterým se zatím podařilo podle portálu Firetracker dostat pod kontrolu 65% požáru Sand, v jehož plamenech zemřel jeden člověk a zmizelo 18 domů. Sand už spálil oblast o rozloze 38 346 akrů (155 čtverečním kilometrů).

V oblasti Monterey zuří požár Soberanes, který už se rozšířil na území o rozloze 27 326 akrů (110 čtverečních kilometrů), v jeho plamenech zemřel před dvěma dny jeden z hasičů, který řídil buldozer. I přes ohromnou snahu se podařilo zamezit šíření požáru jen z 10%.

V oblasti probíhá rozsáhlá evakuace, v ohrožení jsou tisíce domovů, meteorologové mají navíc špatné zprávy, protože postiženou oblast čeká podle všeho další vlna veder a sucha, které ji trápí již několik let.

Hasičům se z plamenů podařilo ve čtvrtek zachránit osm lidí, kteří byli v horách za turistikou. S běsnícím živlem bojuje přes 6 tisíc hasičů, nasazeny jsou také helikoptéry a ohromné létající cisterny. Nechybí ani těžká technika.

Kalifornii již několik let trápí sucho, mrtvý vyschlý porost ve spojení s dlouhodobým suchem a prudkým větrem jsou ideální podmínky pro šíření požáru.

– Globe24.cz

100

Kvůli chytrým telefonům přicházejí lidé o práci: Microsoft propustí…

Čtěte dále