Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strach z terorismu? Počet obětí útoků však na Západě stále klesá

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: news.com

Londýn – Evropa poslední dny a týdny žije ve strachu z terorismu poté, co Francii a Německo zasáhla vlna násilí a útoků. Jak ale nyní uvádí britský deník The Guardian, v rámci historického kontextu počet obětí terorismu na Západě stále klesá.

Deník uvádí, že ačkoliv aktuální vlna násilností Evropu a celý svět šokovala, v historickém kontextu tyto útoky dostávají zcela nový rozměr.

„Údaje z Globální databáze terorismu (GTD) ukazují, že od roku 2012 počet smrtí v důsledku teroristických útoků stoupá. V západní Evropě se ale toto číslo již od 90. let minulého století neustále snižuje," upozorňuje deník.

„Čísla naznačují, že celkově je tu nyní mnohem menší hrozba terorismu, než jaká tu byla dříve," souhlasí David Miller, profesor sociologie na Bathské univerzitě. „Myslím si, že tomu věnujeme větší pozornost, protože se to děje tady a ne tam," podotýká.

Velký problém podle něj představuje fakt, že lidé o obětech mimo Západ často neuvažují – zejména, pokud jde o lidi, kteří byli zabiti spojeneckými vojsky, nikoliv nepřáteli.

Deník s ohledem na statistiky poukazuje na skutečnost, že je současná vlna násilností tvořena větším množstvím útoků, které ale celkově mají počet obětí nižší než hromadné útoky v minulém století.

Krvavá byla zejména 80. léta minulého století, kdy docházelo k masovým útokům s vysokým počtem obětí. Za nimi stály většinou místní skupiny, například Irská republikánská armáda (IRA).

Témata:  terorismus Islámský stát

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy