Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká armáda chce předat Japonsku území na Okinawě

Armáda USA
Armáda USA
Foto: Latvijas Armija

Tokio - Pentagon se snaží snížit napětí kolem vojenských základen na Okinawě. Armáda USA proto chce vrátit japonské vládě více než šestinu území, které na tomto ostrově kontroluje.

Japonsko by mělo od Američanů dostat zpět 40 kilometrů čtverečních půdy, které jsou součástí výcvikového tábora amerických vojáků v džungli na severu ostrova, sdělila armáda Spojených států v prohlášení.

"Respektujeme názor obyvatel Okinawy, že naše přítomnost musí být snížena," konstatovala armáda v komuniké k plánovanému vrácení 17 procent území, jež na Okinawě zabírá.

Přítomnost americké armády na ostrově je dlouhodobě choulostivou záležitostí. Obyvatelé Okinawy si stěžují na nadměrný hluk způsobený přelety vrtulníků, znečištění životního prostředí i zvýšenou kriminalitu v okolí základen. Napětí se vystupňovalo v roce 1995 po znásilnění místní školačky trojicí Američanů.

Letos v červnu protestovaly proti přítomnosti amerických vojáků na Okinawě desetitisíce lidí. Poukazovali mimo jiné na nedávné znásilnění mladé Japonky, za něž byl 15. července odsouzen americký voják k 2,5 roku vězení, a na vraždu místní ženy, z níž je podezřelý americký civilista pracující pro americkou armádu v Japonsku.

Okinawa byla na konci druhé světové války v roce 1945 dobyta americkými vojsky a Japonsku byl ostrov předán až v roce 1972. Nyní plánovaný návrat půdy má být od roku 1972 největší.

Témata:  Japonsko Okinawa U.S. ARMY

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy