Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlík chtěl být pilotem. Ukázalo se ale, že je to terorista

British Airways, ilustrační fotografie
British Airways, ilustrační fotografie
Foto: britishairways.com

Londýn – 34letý migrant přišel do Velké Británie a tvrdil, že je Syřan, který prchá před tamější válkou. V Británii začal výcvik na pilota, jenže pak se ukázala hořká pravda – ve skutečnosti šlo o Egypťana, který podporuje islamistický terorismus. Informoval o tom britský deník The Telegraph.

Podle deníku na muže upozornila jeho žena, se kterou se muž rozešel. Ta jej obvinila, že lhal o své národnosti, varovala, že „glorifikoval válku" a chtěl, aby se jejich dítě jmenovalo „Válka" v arabštině.

Měl si také obstarat neprůstřelný oděv, plynové masky, nože a brýle s nočním viděním, které chtěl poslat „přátelům do Sýrie". Jako dárek k narozeninám například jednomu ze synů koupil repliku zbraně AK-47 s laserem. Jeho žena také uvedla, že jejich synovi pouštěl násilné filmy a očekával od něj, že bude bojovat.

Deník uvádí, že muž v roce 2013 začal s pilotním výcvikem. Zhruba o šest měsíce před tím mu byl udělen časově neomezený souhlas s jeho setrváním ve Velké Británii. V roce 2014 jej krátce vyšetřovala protiteroristická policie, ale zatčen nebyl.

Podrobnosti o teroristických sklonech tohoto muže tak nakonec vyšly najevo až při slyšení u bristolského soudu, který měl rozhodnout o budoucnosti synů tohoto páru. Muž by měl být ze země deportován, ve vězení je ale už od roku 2015 kvůli nesouvisejícím přestupkům. Ty se měly týkat domácího násilí proti jeho ženě, se kterou se seznámil až ve Velké Británii.

Témata:  terorismus Velká Británie letectví a letadla British Airways

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy