Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finsko bude slavit 100 let. Norsko plánuje netradiční dárek, který způsobil poprask

Vlajka Finska
Vlajka Finska
Foto: Pixabay

Oslo - Finsko oslaví 6. prosince 2017 sté výročí nezávislosti země a norská vláda už přemýšlí o daru. Patrně bude velmi neobvyklý, mohla by to být hora.

Za nápadem darovat k výročí vyhlášení nezávislosti na Rusku vrchol Halti stojí bývalý kartograf Björn Geirr Harsson. Harsson prohlásil, že když v roce 1972 pozoroval oblast hory Halti z letadla, byl překvapen, "proč proboha Finové její vrchol nedostali".

Halti by se se svými 1365 metry tak mohla stát nejvyšší horou Finska. Informoval o tom deník The Guardian. V současnosti je největším finským horským velikánem hora Ridnitšohkka měřící 1316 metrů. Nejvyšším bodem ve Finsku je ovšem nyní jeden z výběžků hory Halti zvaný Hálditšohkka (1324 m).

Norská premiérka Erna Solbergová tento týden ve veřejnoprávní televizi NRK uvedla, že vláda v Oslu se v záležitosti ještě nerozhodla. "Ale zabýváme se tím," dodala.

Na podporu tohoto nápadu byla v Norsku spuštěna internetová kampaň a postavila se za něj i řada místních představitelů. Tento vrchol "by byl skvělým dárkem našim sousedům", uvedl Svein Leiros, starosta města Kaafjord, který spolu s dalšími politiky z oblasti rovněž poslal vládě v Oslu dopis vyjadřující nadšenou podporu plánu. "A hornaté Norsko přitom o moc nepřijde, mocný vrchol Galdhöpiggen se tyčí do výše 2469 metrů," podotkl Leiros s poukazem na nejvyšší horu Norska.

Poslanec Michael Tetzschner listu Aftenposten letos v rozhovoru ale řekl, že se mu plán zdá "matoucí" a že ho považuje za "vtip". Zdůraznil přitom, že norská ústava "jasně zakazuje předání jakékoli části norského území jiné vládě".

Na nedělitelnost norského území, která je zakotvena v ústavě, poukázalo v reakci i norské ministerstvo zahraničí. Ale Öyvind Ravna, který vyučuje právo na norské arktické univerzitě, deníku Aftenposten řekl, že ústava se na drobné úpravy hranice nevztahuje. Připomněl přitom, že norská hranice s Finskem i Ruskem se v poslední době posunula v reakci na změny koryt řek a polohy ostrůvků.

Témata:  Norsko Finsko zajímavosti

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy