Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afghánec chtěl v uprchlickém táboře znásilnit dívku (7). V Idomeni vzniká "vlastní" policie

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: UNHCR

Idomeni – Z uprchlických táborů i azylových zařízení často přicházejí informace o znásilněných ženách a dívkách i jiných sexuálních útocích. Dalšímu takovému útoku teď zabránila skupina syrských uprchlíků v táboře Idomeni na makedonsko-řecké hranici, kde momentálně žije asi 14 tisíc migrantů. Afghánec se tam pokusil znásilnit sedmiletou dívku. V reakci na podobné případu ty také vznikla jakási sousedská hlídka.

Přes noc se ze dvou syrských uprchlíků a party jejich kamarádů stali hrdinové. V táboře v Idomeni totiž zadrželi muže, který se údajně pokusil znásilnit sedmiletou dívku. Syřané ji slyšeli křičet a údajného pedofila zpacifikovali. „Snaží se znásilnit mou dceru," křičel otec dívky. Toto volání zaslechla parta Syřanů, kteří se rozběhli k odlehlému zalesněnému místu za řadou dočasně vybudovaných toalet. Tam našli afghánského migranta, který se pokoušel malou dívku svléknout. Měl se jí pokusit sundat tričko i halhoty.

Zdroj: YouTube

Jako první na místo přiběhl Bašár al-Ali (29), který v syrském městě Dajr az-Zaur pracoval jako kuchař. Ten seděl v provizorní kavárně, když prý viděl Afgánce, jak táhne pryč mladou dívku. „Všichni jsme slyšeli křik. Lidé ho chtěli zabít, ale my jsme řekli ne. Že to není naším úkolem. Jsme v civilizované zemi a musíme nechat policii, aby se o to postarala," uvedl Dldar Sedo (24) kurdský krejčí z Aleppa.

Musíme ho předat policii

„Cítil jsem se naštvaný, protože ta dívka byla stejné národnosti, jako já," komentoval útok Mohammed Al-Mulhem (26) ze syrského města Dajr az-Zaur, které ovládá Islámský stát. „Ze Sýrie jsem odjel se skupinou přátel a příbuzných, vždycky jsem byl ten, kdo je chránil. Nechtěli jsme, aby ho někdo bil nebo kopal," dodal uprchlík, který už je sám otcem.

Příběh o zachráncích dívky přinesl deník Daily Mail, který také zveřejnil sérii fotografií zachycujících zadržení násilníka i to, jak ho uprchlíci předávají do rukou spravedlnosti, tedy řeckým policistům. „Abych řekl pravdu, neviděli jsme, co se stalo. Nemůžeme si být jistí, zda šlo skutečně o trestný čin nebo jestli si to třeba otec dívky nevymyslel, aby se někomu pomstil," uvedl uprchlík Sedo. „Takže jsme situaci ohlídali a chránili toho člověka před lynčováním, ale zároveň jsme ho nemohli nechat jít. Chtěli jsme ho předat policii, aby se s tím vypořádala," dodal.

V Idomeni vznikla jakási sousedská hlídka

Dvojici zachránců posléze pomohli další uprchlíci, kteří žijí v blízkosti jedné z tamních opuštěných budov, a kteří v pětičlenných skupinách 24 hodin hlídkují a chrání tamní komunitu před násilnostmi. Muže, kteří spí v pokojích po 10, do sousedské hlídky zformoval Ali Sheikh (35), původně řidič autobusu, kterému však nikdo neřekne jinak než Boss. I on uslyšel křik a instinktivně se vydal na pomoc. „Jedná se o první vážný problém, který jsme tu měli," uvedl Boss. „Právě to je ale důvod, proč jsem muže zorganizoval do týmu. V Idomeni se o uprchlíky žádná policie nestará. Jen nám brání v překročení hranice," uvedl.

„Viděli jsme, jak tam lidé ze všech koutů běží, tak jsem vstal a běžel za nimi. Ta dívka nic neříkala, jen plakala. A muž pořád říkal, že to nebyl on a pokoušel se dostat pryč. Věděli jsme, že pokud ho nevezmeme na policii, udělá to znovu a znovu. Jsme něco jako policejní síla mezi přáteli. Od teď budeme situaci sledovat pečlivěji," uvedl jeden z členů hlídky Abdul Mohammad (26).

Po zadržení násilníka vypukly drobné nepokoje

„Podřimoval jsem v opuštěném domě, když jsem uslyšel křik. Byl to dívčí pláč. Nejdřív jsem myslel, že nějaký otec bije své dítě, ale pak jsem si uvědomil, že jde o něco vážnějšího. Zakřičel jsem na své přátele a běžel jsem směrem k tomu hluku. Když jsem viděl útočníka, popadl jsem ho a zastavil ho, když se pokusil utéct," dodal Mohammad Al-Ahma (19).

Na rozdíl od ostatních ale Mohammad Al-Ahmad věří, že by měl být pachatel zlynčován. „Byl to Afghánec, a my jsme Syřané, takže mě to opravdu trápí. Zaslouží si být zkopán, zasloužil by si zlomit nohy. V opačném případě to udělá znovu a lidé si budou myslet, že je v pořádku se tak v Idomeni chovat," dodal.

Po několika minutách od zadržení údajného pedofila se na scéně navíc objevili další Afghánci, kteří se mu pokusili pomoci a kteří Syřany napadli. „Pak vypukly potyčky mezi Afghánci a Syřany," řekl Sedo, jehož manželka je tři měsíce těhotná. „Když to vypadalo, že situace bude velmi vážná, převzali jsme kontrolu a vysvětlili jim, co se stalo. Když to Afghánci pochopili, že je ten člověk možná pedofil, nechali nás, abychom ho předali policii," dodal.

Témata:  uprchlíci sexuální obtěžování

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy