Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mírová jednání v Jemenu skončily po čtyřech měsících katastrofou

Jemen, ilustrační foto
Jemen, ilustrační foto
Foto: Reprofoto ČT

Kuvajt - Mírová jednání o Jemenu, která se konala v Kuvajtu, skončila po čtyřech měsících nezdarem. Hlavním sporným bodem bylo sestavení vlády v jemenské metropoli Saná.

Mluvčí vládní delegace Muhammad Imrání z neúspěchu obvinil protistranu, tedy šíitské povstalce. Jejich vedení ve čtvrtek ohlásilo, že se spojilo s kruhy kolem exprezidenta Alího Abdalláha Sáliha a že šíité s nimi vytvořili nejvyšší radu, která Jemen povede. Imrání to dnes v Kuvajtu označil za "nový puč, po němž nelze v rozhovorech pokračovat".

"Musí být jasně řečeno, že jsou to povstalci, kvůli nimž mírové rozhovory nebyly úspěšné. Ukázali, že nikdy nebrali možnost mírového uspořádání vážně," řekl Imrání. Zástupci vlády v sobotu z Kuvajtu odjedou.

Zprostředkovatel rozhovorů za OSN Ismáíl šajch Ahmad prohlásil už ve čtvrtek, že vytvoření nejvyšší rady odporuje závazkům, s nimiž povstalci šli do mírových rozhovorů, a také rezoluci Rady bezpečnosti OSN o Jemenu.

Jemenský konflikt trvá od roku 2014. Od té doby si boje vyžádaly přes 6400 obětí a z domovů utekly tři miliony lidí.

Témata:  Jemen Kuvajt OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy