Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Delegace Talibanu jednala s Pekingem. Čína se obává nestability v Afghánistánu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Česká televize

Kábul - Minulý týden navštívila Čínu delegace Talibanu, údajně na pozvání vlády v Pekingu. Podle představitele islamistů se hovořilo o situaci v Afghánistánu, kde radikálové bojují proti vládě v Kábulu podporované Západem.

Šéfem delegace byl údajně šéf kanceláře Talibanu v Kataru. "Máme dobré vztahy s různými zeměmi světa a Čína je mezi nimi," řekl zástupce islamistů, který hovořil s agenturou Reuters pod podmínkou anonymity. Čínské úřady podle něj delegace informovala o "okupaci útočnými silami a o hrůznostech, které páchají na afghánském lidu".

Taliban chce, aby Čína toto téma nadnesla na světových fórech a "pomohla nám získat svobodu", uvedl představitel radikálů.

Čína je součástí skupiny, která se na začátku roku snažila obnovit mírové rozhovory s Talibanem. V této skupině byly také USA, Pákistán a Afghánistán. Jednání se ale daleko nedostala a skončila patrně definitivně se smrtí tehdejšího vůdce Talibanu mully Muhammada Mansúra.

Taliban ve svých prohlášeních opakovaně tvrdí, že chce mít dobré vztahy se zeměmi sousedícími s Afghánistánem. Mnoho z těchto zemí se obává bujení islamismu nebo ozbrojených separatistických hnutí. Peking se bojí, že by Afghánistán mohl být zdrojem nestability v západočínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kterou obývají muslimové a která hraničí s Afghánistánem.

Témata:  Čína Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy