Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský prezident Kiska: Terorismus tu byl pořád, je nesmysl ho spojovat s uprchlíky

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska se netají tím, že má obavy kvůli různým teroristickým útokům. Připomíná však také, že před dvaceti lety byly útoky v Evropě poměrně běžné. V rozhovoru pro deník Sme prozradil víc.

Kiska přiznává, že ráno usedá k počítači s obavami, protože se bojí, co se kde stalo. „Mám obavu i když mi v noci zazvoní telefon," uvedl. A to i přesto, že po útoku z Nice dostal od šéfa Slovenské informační služby ujištění, že na Slovensku útoky nehrozí.

„Je to zvláštní fenomén, ve kterém teď žijeme. V západní Evropě byly před dvaceti roky teroristické útoky relativně běžné – útočily italské Červené brigády, německá frakce této organizace nebo ETA kvůli různým, i separatistickým, ideálům. Dokonce i počty obětí byly vyšší. Přesto jsme se v době socialismu cítili v našem policejním režimu relativně bezpečně," vysvětluje Kiska s tím, že si po útoku v Nice vzpomněl na Olgu Hepnarovou, která autem zabila osm lidí.

„Nenáviděla celou společnost. Takoví narušení jedinci byli a vždy budou. Dnes se fenomén mění v tom, že se nemocní a frustrovaní jedinci, kteří si neumí najít svoje místo ve společnosti, snaží svoje činy ospravedlnit náboženstvím a jsou fanatiky k takovým činům vyzýváni," myslí si slovenská prezident.

Nebezpečná stránka tohoto fenoménu pak podle něj je, že se z takových lidí stávají doslova celebrity a že se o nich všude píše. I proto ho zaujala zpráva z Francie, že některá tamní média nebudou zveřejňovat jména a fotky teroristů.

Paradoxní pak podle něj je, že jsou teroristické útoky spojovány s uprchlický krizí, přestože se takových činů dopouští většinou lidé, kteří dlouhodobě žili v Evropě. I proto je podle něj třeba nastavit pravidla tak, aby se tito lidé integrovali. Právě kvůli takovým činům pak podle něj někteří politici „křičí o hrozbách terorismu", čímž si snadno získávají politické body.

Témata:  Andrej Kiska terorismus uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy