Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Turecku bylo vyhozeno z armády 1400 vojáků, prý měli vazby na Gülena

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Turecká vláda propustila z armády 1389 vojáků pro údajné napojení na duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara obviňuje z osnování nezdařeného puče. CNN dnes také uvedla, že z vazby bylo propuštěno 758 z 989 zadržovaných vojáků, jelikož soudce neshledal důvody pro vazbu.

Propouštění z armády jsou zatím posledním krokem, jímž se prezident Recep Tayyip Erdogan snaží dostat pod plnou kontrolu tureckou armádu, kterou někteří politologové popisují jako strážkyni tureckého sekularismu.

Už v sobotu Erdogan oznámil, že vláda uzavře vojenské školy a velení armády podřídí ministerstvu obrany. Armádu, jejíž část stála za převratem, to plně podřídí civilnímu vedení země.

Už dříve tento týden bylo zbaveno funkcí na 1700 důstojníků v souvislosti s rolí, jakou při nezdařeném převratu sehráli. Turecký prezident to komentoval tak, že armáda potřebuje čerstvou krev.

Prezidenta, který zavádí v zemi stále tvrdší islámský režim, se část ozbrojených sil pokusila svrhnout 15. července. Duchovní Gülen, který dlouhodobě žije v USA, obvinění ze zosnování puče odmítá.

Témata:  Turecko Turecká armáda Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy