Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od čtvrtka Itálie zachránila 6 tisíc uprchlíků

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím - Od čtvrtka do dneška bylo u libyjského pobřeží zachráněno na šest tisíc migrantů. Většina z nich se plavila na přetížených člunech, utopily se dvě osoby.

"Zachránili jsme z moře pět běženců, tři z nich jsme oživili, dva byli mrtví," uvedla italská pobřežní stráž k jedné ze záchranných akcí na twitteru. Sardinský tisk dnes uvedl, že od sobotního odpoledne se k břehům Sardinie dostalo 40 alžírských běženců ve třech člunech.

Záchranné lodě narazily u Libye v neděli ráno na čtyři gumové čluny a rybářskou loď, operace pokračovaly i v poledne. Počet zachráněných zatím nebyl zveřejněn, humanitární organizace Moas ale oznámila, že její loď Responder zachránila přes 700 lidí, což by od čtvrtka zvýšilo počet migrantů zachycených na moři na víc než 6000.

Podle zprávy Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dorazilo od začátku roku k italským břehům víc než 89.000 běženců, většinou ze subsaharské Afriky, což víceméně odpovídá počtu 93.000 uprchlíků zachycených za stejné období v loňském roce.

Ve Středozemním moři se za tuto dobu utopilo přes 3000 běženců, což je o více než 50 procent více než za stejné období v loňském roce, oznámila Mezinárodní organizace pro migraci (IOM)

Témata:  uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy