reklama

Nejprve fakta

První lží, kterou na sjezdu podle New York Times prezentoval vystupující za vystupujícím, bylo tvrzení, že národ je válcován cizinci, kteří se valí přes americké hranice, infiltrují obyvatelstvo a následně loupí a vraždí. Druhou nepravdu pak představovalo stanovisko, že většina Američanů zoufale touží po tvrdé reakci - včetně masivních deportací a budování zdí - kterou Trump nabízí jako své řešení, podotýká úvodník.     

"Pečlivé prověření faktů podkopává obě tvrzení," deklaruje vlivný deník. Přiznává, že se jedná o složitý problém vyvolávající vášně, ale jeho řešení, nebo alespoň posun k němu, vyžaduje jasnou mysl, zatímco divoká a jedovatá obvinění ničemu neprospějí. Lidé na obou stranách tohoto problému, včetně republikánu dobré vůle, které může svést Trumpovo přehánění, by si tak měli udělat čas a zastavit se u jednoznačných skutečností, doporučuje New York Times.   

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Vlivný americký server připouští, že USA jsou v otázce imigrace rozděleny, ale nikoliv tak, jak tvrdí Trump. Drtivá většina Američanů dlouhodobě podporuje princip citlivé imigrační reformy, tedy modernizaci zákona, aby lépe vyhovoval pracovníkům a zaměstnavatelům, dobré hraniční kontroly - nikoliv však 3200 kilometrů dlouhou zeď, lepší pracovní standardy a mzdy a příležitost pro 11 milionů imigrantů žijících mimo zákon získat legální pobyt a občanství, tvrdí komentář.     

Newyorský deník odkazuje na poslední průzkum společnosti Pew Research Center, který hovoří jasně: 53% americké veřejnosti míní, že přistěhovalectví zemi posiluje, zatímco jen 33% soudí, že jde o přítěž. Celých 75% pak podporuje možnost, aby imigranti v USA zůstávali legálně, pokud splní jasné podmínky, podotýká úvodník. Doplňuje, že tyto principy - pochopení přínosu imigrantů pro zemi a odmítání bláznovství v podobě zdí a masových deportací - jsou základem úpravy zákona, kterou Trump haní jako "amnestii", byť ji mnoho republikánů podporuje, jak ukázalo hlasování v senátu v roce 2013, kdy úprava prošla v poměru 68 ku 32 hlasů.  

Přečtěte si ústavu, pane Trumpe        

"V Clevelandu Trump svedl svou stranu na cestu popírání faktů, byť nabídl truchlící rodiče jako důkaz, že všichni imigranti jsou vrazi a byť bývalý starosta New Yorku, Rudolph Giuliani, křičel o konci Ameriky," pokračuje vlivný deník. Konstatuje, že posledních 20 let imigrace doprovázel velký pokles zločinnosti a více než stoletá statistika ukazuje, že přistěhovalci tíhnou ke zločinu mnohem méně než rodilí Američané.       

Přední republikáni, kteří by mohli taková tvrzení dementovat, tak neučili, kritizuje úvodník. Připomíná senátora Johna McCaina, autora jednoho z největších pokusů o nadstranickou reformu přistěhovalectví, který se postavil za Trumpa, stejně tak senátora Marca Rubia ucházejícího se o znovuzvolení, který si dodal kuráže tím, že hovoří o zablokování přistěhovalectví z "teroristických zemí".   

"Tudíž je na Hillary Clintonové, aby věci uvedla na pravou míru," deklaruje New York Times. Podotýká, že demokratická uchazečka o křeslo v Bílém domě přislíbila věnovat větší pozornost imigraci než současný prezident Barack Obama, kterému se nepodařilo prosadit komplexní reformu a zároveň ustanovil nelichotivý rekord v nedobrovolných deportacích a dlouhodobé detenci desítek tisíc běženců ze střední Ameriky, včetně matek a dětí. Clintonová v kampani slibuje ochranu rodin imigrantů a práv pracujících, stejně jako vládní akci, která by rozšířil Obamův program ochrany milionů migrantů před deportací.    

Clintonová podle úvodníku ví, že potřebuje pozvednout základní americké hodnoty a držet se jich a pomohlo jí, že sjezd Demokratické strany se hrdě přihlásil k integraci imigrantů.  

Jeden z nejvíce šokujících momentů přišel, když Khizr Khan, rozený Pákistánec, odmítl Trumpa ve jménu svého syna Humayuna, armádního kapitána, který zahynul v Iráku, deklaruje newyorský deník. "Běžte se podívat na hroby statečných vlastenců, kteří zemřeli při obraně Spojených států amerických. Uvidíte všechny víry, pohlaví a rasy," cituje komentář Khanův vzkaz republikánskému kandidátovi, kterého navíc vyzval ať si přečte americkou ústavu.