Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrští povstalci podporovaní USA vytlačili IS z většiny Manbidže

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Damašek - Syrské povstalecké síly podporované Spojenými státy už kontrolují 70 procent severosyrského města Manbidž, z něhož postupně vytlačují bojovníky radikálního Islámského státu (IS).

Podařilo se jim to díky rychlému postupu během posledních dvou dnů, informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na mluvčího povstalců.

Syrské demokratické síly (SDF) zatlačily sunnitské radikály z IS do staré čtvrti, poté co ovládli většinu západních, východních a jižních sektorů města, sdělil mluvčí SDF Šarfan Darviš agentuře v telefonickém rozhovoru.

"(Bojovníci IS) jsou nyní hlavně ve staré čtvrti a v části severovýchodní oblasti města," upřesnil.

Syrské demokratické síly, které zahrnují i mocné kurdské milice YPG a arabské bojovníky, zahájily ofenzivu před téměř dvěma měsíci za podpory amerických speciálních sil. Cílem této operace je vytlačit Islámský stát z posledního úseku syrsko-turecké hranice.

I když se z Manbidže podařilo uniknout 2300 civilistů, ve městě jsou stále uvězněny tisíce obyvatel. Podle kurdských zdrojů radikálové přítomnosti civilistů využívají ke zpomalení postupu SDF. Nedovolují jim odejít, čímž brání americkým leteckým úderům.

Ztráta Manbidže by byla pro IS velkým úderem, protože je pro ně důležitou spojnicí využívanou pro přísun zahraničních džihádistů a zásob od tureckých hranic.

Témata:  Islámský stát U.S. ARMY Sýrie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy