Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise chce, aby státy přebíraly velké rodiny uprchlíků. Co na to Německo a Rakousko?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín/Vídeň – Evropská unie v současnosti chrání nejužší rodiny, za které považuje manželské páry s nezletilými dětmi, pokud jako rodiny existovaly i v zemi původu. Nově by se měl pojem rodinného příslušníka vztahovat i na sourozence a také na rodiny, které se vytvořily v tranzitních zemích. To se ale některým zemím nelíbí.

Záměr rozšíření definice rodiny představila Evropská komise letos v květnu. Německo i Rakousko se však staví proti rozšíření pojmu rodiny v rámci migrační politiky EU. Tento krok by podle nich vedl k dalšímu navýšení počtu cizinců v evropských státech.

Rakouské ministerstvo vnitra uvedlo, že současný definice rodiny je zcela dostačující. Také vnitropolitický mluvčí německé vládní strany CSU kritizoval záměr EU. Podle něj je na místě obava, že by se znásobil počet lidí oprávněných přijít do EU. Toho se obává i německá vládní sociální demokracie.

Bruselu sice chce omezit nelegální migrační pohyby, kritici ale zdůrazňují riziko posílení migračního proudu. EU chce, aby v budoucnu vždy pouze jeden členský stát zodpovídal za azylové řízení celých velkých rodin. Odborníci podle deníku Die Welt věří, že scelování uprchlických rodin je podmínkou úspěšné integrace migrantů.

Deník však zároveň upozornil, že se německé ministerstvo vnitra obává, že by návrh komise mohl ještě dále zvýšit zátěž zemí jako Německo, Řecko a Itálie, které již dnes vyřizují velké množství azylových žádostí.

Témata:  uprchlíci Evropská komise (EK) Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy