Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko se s uprchlíky nepáře. Jsou agresivnější a dokonce i střílejí, stěžují si běženci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Amnesty International

Ankara – Nová dohoda o uprchlících mezi Evropskou unií a Tureckem požaduje, aby se Turecko snažilo zabránit uprchlíkům odplout do Řecka. Podle serveru Voice of America (voanews) se tak Turecko snaží učinit mimo jiné tvrdším postupem vůči uprchlíkům.

Uprchlíci, kteří v poslední době dorazili do Řecka podle serveru tvrdí, že turecká pobřežní stráž a policie jsou ve svých zásazích proti uprchlíkům stále agresivnější.

Turecká pobřežní hlídka měla například podle uprchlíků obklíčit jejich loď na moři a nařídit jim, aby naskákali do vody. Podle jednoho z uprchlíků měli připravené kamery a chtěli točit, jak uprchlíky „zachraňují". Uprchlíci ale nakonec hlídce unikli poté, co jiná loď s uprchlíky dovedla pozornost.

Podle serveru existují také případy, kdy uprchlíci obviňují tureckou hlídku z napadení a odcizení peněz a telefonů. Jiní mluví o tom, že Turkové „nepohodlné" uprchlíky vrací přes hranice zpět do Sýrie.

Organizace bojující za lidská práca také Turecko kritizují za jeho selektivní přístup k přijímání uprchlíků, kdy je například lékařská pomoc poskytnuta pouze opravdu těžce zraněným. Objevila se také obvinění, která tvrdí, že Turecko po uprchlících snažících se ze Sýrie překročit hranici do Turecka opakovaně střílelo.

Podobná nařčení dále podporují kritiky dohody Turecka s EU, podle kterých Turecko pro uprchlíky není bezpečnou zemí a neměli by tam tak uprchlíci z Řecka být vraceni.

Témata:  Turecko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy