reklama

Informace o tom, že je elitní tým připravený kdykoli zasáhnout, byla zveřejněna v neděli. Trvalá přítomnost speciálně vycvičených policistů v hlavním městě přichází jako reakce na útoky v Evropě. Kromě toho Británie zvyšuje vyzbrojení bezpečnostních složek.

Dochází také k posílení přítomnosti ozbrojených příslušníků v dalších britských městech, kde panuje obava z úroků gangů teroristů i vlků-samotářů. Podle zpráv jsou potenciálně rizikové sportovní stadiony nebo nákupní centra.

„Míra ohrožení je v posledních letech velmi vysoká a tak to také zůstane. To znamená, že pravděpodobnost útoku je vysoká. Dalo by se říci, že nejde o to jestli, ale kdy příjde útok," varuje šéf londýnské metropolitní policie Hogan-Howe.

Útoky z poslední doby podle něj vyvolaly „depresivní pocity strachu a zděšení". Británie podle něj může být další obětí těchto útoků. Zvýšená policejní přítomnost má riziko zmenšit, i policejní šéf však připouští, že nelze zaručit naprostou bezpečnost. V Londýně se podle něj zvýšil počet hlídkujících členů metropolitní policie ze 600 na 2800.

Sir Bernard zdůraznil, že ozbrojení policisté jsou vyškoleni jít kupředu směrem k teroristické hrozbě - a nikoliv pryč od ní. Důstojníci podle něj prošli školením, aby se mohli zapojit do konfrontace s „těžce ozbrojenými teroristy". Dodává sice, že tito policisté často mají rodiny a že jsou zranitelní, na druhé straně jsou však podle něj připraveni plnit svou povinnost.

Komisař také ocenil britskou „toleranci a kladný přístup" k různým rasám a náboženstvím, což považuje za klíčový faktor při potlačování terorismu. „Náš přístup k muslimům se v ničem neliší, i když jsou tyto útoky páchány ve jménu islámu. Nemůžeme stigmatizovat miliony britských muslimů, jejichž hodnoty a víra zcela odmítá teroristické litanie plné nenávisti," uvedl komisař.

„Jsme národ, který přijímá rozdíly, ale buduje společnost se společnými hodnotami. Měli bychom na to být hrdí - to je další důvod, proč je Velká Británie je nepřátelským prostředím pro ty, kteří se zaměřují na vražedný terorismus," dodal.