Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tahanice o rybí kvóty. EU dostala přímý zásah. Komentátor otevřeně o následcích brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská unie po několik let úspěšně odrážela střely nebo jim uhýbala, teď však dostala přímý zásah, když Británie v referendu rozhodla, že si přeje opustit prosperující kontinentální spolek.

Co je ještě horší, náboj nelze rychle vyjmout a umožnit rychlé uzdravení. Tato rána bude několik let hnisat - dlouhá vyjednávání výstupních podmínek budou EU dále vyčerpávat a připravovat ji o sílu, potřebnou k úspěšné rekonvalescenci. Unie tak bude ještě zranitelnější vůči jiným útokům, píše komentátor agentury Reuters Paul Taylor.

Brexit je nejviditelnějším projevem širšího úpadku ideálu evropské integrace, i když Británie vždy byla tím nejméně nadšeným členem. Evropská unie, již bývalý britský člen Evropské komise Chris Patten jednou označil za "krásný experiment, spočívající v tahanicích o rybí kvóty", vyšla z módy stejně jako dvouřadé sako.

Představitelé se většinou vyhýbají tomu, vyjadřovat se o Evropě jinak než v zavedených frázích. Až americký prezident Barak Obama připomenul Evropanům, jak dalekou cestu ušla EU od dob trosek druhé světové války a co všechno může ztratit. "(EU je) jedním z největších politických a ekonomických úspěchů moderní historie. Spojená Evropa, kdysi pouhý sen několika lidí, zůstává nadějí pro mnohé a nutností pro nás všechny," prohlásil Obama při své dubnové návštěvě v německém Hannoveru.

Dnešní Evropané však berou mír a otevřený obchodní prostor a hranice jako samozřejmost a naopak si stěžují na byrokracii, imigraci, ztrátu národní identity a na politiky, kteří necítí potřebu vysvětlovat svým občanům podstatu a záměr svých činů.

Mezi projevy odporu vůči sdílení společné suverenity patří mimo jiné i rostoucí popularita populistických euroskeptických politických stran ve většině zemí EU. Rovněž sem patří neschopnost zakládajících zemí Německa a Francie dohodnout se na způsobech, jak posílit jednotnou měnu používanou 19 státy, centrální bod evropského projektu.

Britský problém je jen jednou z několika krizí, které ohrožují přežití a úspěch Evropské unie. "Zlé jazyky by mohly tvrdit, že EU vypadá jako přerostlá říše se slabým středem, stárnoucím obyvatelstvem a napůl spící ekonomikou, která na děravých hranicích vytváří vnitřní rozklad a spoustu problémů," tvrdí Lukas Tsukalis, přednášející evropské integrace na univerzitě v Aténách. Ve své nové knize Na obranu Evropy uvádí, že je EU obětí svého vlastního úspěchu.

Témata:  EU Brexit

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy