reklama

Belgický premiér Charles Michel svolal mimořádné zasedání bezpečnostní rady státu.

Výbuchy, jejichž příčina zatím není známa, si podle médií vyžádaly více než desítku mrtvých. Podle informací belgické televize RTBF zahynulo 11 lidí.

Nálože podle informací na Twitteru explodovaly u přepážky letecké společnosti American Airlines. "Můžu jen říct, že jsem viděl malou bombu poblíž přepážek k odbavení," uvedl na sociální síti jeden svědek.

Podle jiných svědků byl před výbuchy slyšet křik v arabštině a také střelba. Informace je zatím nepotvrzená. Na sociálních sítích se také objevily fotografie a videa, na nichž jsou vidět vysklená okna a kouř stoupající z budovy terminálu. Lidé od budovy utíkají.

"Okna v odletové hale jsou kompletně vysklená. Lidé vybíhali ven se slzami v očích. Podle pokynů máme ale zůstat uvnitř budovy," popsal pro BBC zaměstnanec letištní služby Niels Caignau.

Policie letiště uzavřela a cestující evakuuje. Zastaveny jsou také přílety a odlety letadel, většina je odkláněna do Antverp. Stojí i železniční doprava na letiště. Belgie zvýšila v celé zemi varování před teroristickými útoky na nejvyšší stupeň hrozby.

Česká cizinecká policie také zvýšila po explozích v Bruselu bezpečnostní opatření na pražském letišti. Na místě jsou i specialisté na vyhledávání výbušnin.