Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko u Evropanů "boduje". Předběhlo i Turecko

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Londýn/Brusel – V posledním průzkumu YouGov Eurotrack se ukázalo, že většina občanů Evropy nechce, aby Turecko vstoupilo do EU. Dokonce i Rusko se umístilo výše. Jak jsou na tom další země?

I když se během nedávného referenda rozhodlo, že Británie odchází z EU. I tak se v jejich zemi uspořádal průzkum, který ukázal, že 67 procent Britů si nepřeje, aby se Turecko stalo členem EU. Ve zbytku Evropy je to ještě horší.

Ale nejprve kladné zprávy, všeobecně vítaným členem EU by byl Island, většina lidí ze všech států se vyjádřilo, aby tento ostrovní stát byl přijat do unie. Příznivě bylo také přijato Chorvatsko, které téměř všude získalo dvojnásobek bodů ve prospěch přijetí do EU.

Co je ale zajímavé, že i Rusko je více vítáno v EU, než Turecko. Každý pátý Němec a Francouz by umožnil vstup Ruska do EU. Při pohledu na postoj Evropanů k vlivu Turecka není těžké pochopit, proč má Turecko tak malou podporu mezi občany.

Nenašla se jediná země EU, kde by více než 2 procenta lidí říkalo, že Turecko má pozitivní vliv na dění. Průměrně pak bylo 70 až 80 procent obyvatel, kteří říkali, že Turecko má negativní vliv na dění ve světě.

Pro přijetí Turecka do EU bylo průměrně 5% občanů EU, zhruba 80% je pak proti. Zbytek uvedl, že si není jistý.

Témata:  EU průzkumy Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy