reklama

Babišovy firmy podle odhadů expertů, na které se týdeník odvolává, získaly v prvním roce jeho úřadování na ministerstvu financí o 50 procent vyšší dotace. Die Zeit v textu Babiše také srovnává s republikánským kandidátem na amerického prezidenta Donaldem Trumpem.

Die Zeit v celostránkovém článku připomíná řadu kontroverzí kolem českého vicepremiéra, včetně dotací pro farmu Čapí hnízdo, které nyní prověřuje česká policie i evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF). "Bez ohledu na to, jak vyšetřování dopadne, jedno je už teď jasné: Účast firemního mogula na vládě s sebou nese obrovský střet zájmů evropského dosahu," uvádí list.

Připomíná přitom, že na jedné straně Babišův Agrofert získává miliony eur z evropských dotací a na straně druhé Babišův ministerský úřad na rozdělování peněz dohlíží. S odvoláním na české novináře, které nespecifikuje, Die Zeit také napsal, že zatímco mezi lety 2004 a 2013 získaly Babišovy firmy v Česku 160 milionů eur na dotacích, jen za poslední dva roky, kdy je ministrem financí, to bylo 92 milionů eur.

Týdeník také cituje předsedkyni výboru europarlamentu pro rozpočtovou kontrolu Ingeborg Grässleovou, podle níž je odpověď na to, jestli Babiš v politice sleduje vlastní finanční zájmy, "životně důležitá pro bezpečnost evropských peněz". K evropským financím podle ní musí mít všichni stejný přístup.