reklama

Bývalý maďarský vyhazovač, který si říká Tari (38), se podle serveru zapojil do honu na nelegální migranty, kteří překročí hranice ve snaze dostat se dál do Evropy. Všechny, které Tari chytí, prý předává policii, která je pak může nechat vyhostit.

Tari pracuje pro Lászla Toroczkaie, starostu, který vyhlásil osobní válku proti nelegální migraci. Vloni Toroczkai zveřejnil video jako varování pro nelegální přistěhovalce. V něm je vyzývá, aby vůbec nevstupovali do země.,

Zdroj: YouTube

Video bylo stylizováno jako trailer k letnímu holywoodskému trháku, policisté v něm jezdí na koních, v policejních autech a dokonce létají ve vrtulnících. Starosta se tak snažil ukázat veškerý „arzenál", který může proti uprchlíkům použít.

Starosta má přístup ke zdrojům policejního sboru, včetně moderního vybavení a lidské síly – čehož může využít také Tari. I když migranty loví, trvá na to, že násilí proti běžencům nepoužívá. Někteří migranti totiž úřadům v Bělehradě tvrdili, že byli před deportací z Maďarska zbiti.

„Honím je a chytám je rukama," tvrdil Tari německým médiím. Většinu času prý tráví schovaný v křoví podél známé migrační trasy. V den, kdy Tari interview poskytl, musel přiznat, že nezachytil žádné migranty. Starosta Toroczkai však tvrdí, že jen v červenci ulovil více než 300 migrantů. Tyto údaje potvrzují zprávy, podle kterých je balkánská migrační cesta opět hojně využívána uprchlíky.

Tari a Toroczkai jsou dva z celé řady lidí, kteří na sebe vzali úkol pomáhat pohraniční policii při chytání nelegálních migrantů, kteří proklouzli pohraničním opevněním. V Bulharsku už také vzniklo několik civilních skupin bdělosti, které pracují podél tureckých hranic. Mnohé z nich slaví poměrně velké úspěchy. Jedna skupina, nazvaná Bulharská vojenská unie veteránů, nosí maskovací oblečení a hlídkuje na turecké a řecké hranici Bulharska. I její příslušníci prý předávají migranty příslušným úřadům.