Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poplach v Římě: Město čelí obrovskému náporu odpadků, kolabuje doprava

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Italská metropole se podle ministra životního prostředí Giana Luky Galletiho dostala do stavu nouze stran odpadků v ulicích, což začíná ohrožovat obraz Itálie ve světě.

Ministr to řekl tento týden před poslanci italského parlamentu. Podle deníku ABC je dalším urgentním problémem města chaos ve veřejné dopravě, v níž si domácí i zahraniční turisté stále častěji stěžují na krádeže, zpoždění a špínu.

Ministr poukázal na to, že již několik dní se v novinách objevují fotky římských ulic s přeplněnými popelnicemi, kolem nichž pobíhají krysy. A není to jen problém předměstí, odpadky se na hromadách povalují i na bulváru Via del Corso v centru města. Deník ABC připomněl, že na internetu se nedávno objevilo video z Říma, na němž děti hrají hru, kdo napočítá více krys - během pěti minut jich bylo 25.

Potíže se svozem odpadu má Řím již několik let. Nyní se ale problém stal součástí politického boje mezi vládní Demokratickou stranou a populistickým Hnutím pěti hvězd, jehož kandidátka vyhrála v červnu místní volby. Nová starostka Říma Virginia Raggiová si získala voliče právě slibem rychlého řešení problému s odpadky, korupcí a byrokracií. Ale zázraky prý dělat neumí.

Svoz odpadu v Římě, který vyprodukuje odhadem 4700 tun odpadků denně, má od roku 2000 na starost firma AMA (Azienda Municipale Ambiente). Tento týden odstoupil její generální ředitel a začal ji vyšetřovat antikorupční úřad. Již v prosinci 2014 byl zatčen její tehdejší generální ředitel Giovanni Fiscon v rámci operace proti mafii.

Témata:  Itálie odpady

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy