Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exprezident Íránu požádal dopisem Obamu o nové rozhodnutí k odškodnému

Kontroverzní íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád
Kontroverzní íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád
Foto: The Washington Post

Teherán - Bývalý íránský prezident Mahmúd Ahmadínežíd požádal v dopise amerického prezidenta Baracka Obamu, aby zrušil rozhodnutí o využití části zadrženého íránského majetku v USA k vyplacení odškodného.

Americký nejvyšší soud v dubnu svým rozhodnutím umožnil použít dvě miliardy dolarů (48 miliard korun) k odškodnění asi tisíce příbuzných obětí atentátů vyprovokovaných nebo podporovaných Teheránem.

V Íránu toto rozhodnutí vyvolalo velkou kritiku a současný prezident Hasan Rúhání řekl, že se Teherán obrátí na mezinárodní justici. Odškodné se má týkat kromě jiného příbuzných 241 amerických vojáků zabitých v roce 1983 při dvou atentátech v Bejrútu.

V říjnu toho roku tam při dvou explozích bylo zničeno velitelství americké námořní pěchoty a francouzských jednotek, které tvořily mnohonárodní síly v Libanonu. O život přišlo přes 300 lidí. Útok je považován za jeden z nejhorších na západní cíle od druhé světové války a připisuje se šíitskému libanonskému Hizballáhu, za nímž stojí Írán.

Íránský majetek je v USA zabaven z doby, kdy proti Íránu platily sankce za jeho podezřelé jaderné aktivity. Spojené státy se loni velkou měrou zasadily o dokončení jednání o íránském jaderném programu, které bylo stvrzeno historickou dohodu. Írán získal za omezení svého programu zrušení mezinárodních sankcí, což kromě jiného zahrnuje zpřístupnění peněz zmrazených v zahraničí.

Témata:  Mahmúd Ahmadínežád Barack Obama

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy