Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět žije na dluh. Dnes byly vyčerpány všechny přírodní zdroje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Paříž - Dnes nastal letošní Overshoot Day. Jde o den, kdy lidstvo vyčerpalo přírodní zdroje, které Země dokáže za jeden rok obnovit.

Podle zprávy neziskové organizace Global Footprint Network, o které informuje agentura AFP, lidstvo letos k tomuto bodu dospělo v rekordním čase, o pět dní rychleji než loni.

Za pouhých sedm měsíců spotřebovalo roční příděl přírodního bohatství, jakými jsou pastviny pro dobytek, ryby v oceánech či schopnost rostlin absorbovat vyprodukovaný oxid uhličitý. Právě tento skleníkový plyn je podle Global Footprint Network nejcitelnějším faktorem v otázce nároků lidstva na přírodu, neboť uhlíková stopa tvoří 60 procent tzv. ekologické stopy.

"Žijeme za půjčené prostředky, protože vypouštíme více oxidu uhličitého, než mohou naše oceány a lesy pohltit, systematicky ničíme rybí populace a kácíme lesy rychleji, než se dovedou množit a dorůstat," konstatuje ekologická organizace.

"Pokračujeme v budování našeho ekologického dluhu," řekl v reakci na zprávu Pascal Hanifin ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF), který na iniciativě spolupracuje.

Témata:  lidé Země 1 příroda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy