Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit v Baku byl zaměřen na dopravu a energetiku

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Baku – V Ázerbájdžánu se dnes na třístranném sumitu sešli prezidenti Ázerbájdžánu, Ruska a Íránu. Hlavním tématem jednání byly nové energetické a dopravní projekty v regionu Kaspického moře. Předmětem rozhovorů byla i situace na Blízkém východě a arménsko-ázerbájdžánský konflikt o Náhorní Karabach.

Šéf Kremlu Vladimir Putin měl před zahájením schůzky dvoustranná jednání s hostitelem Ilhamem Alijevem a íránským prezidentem Hasanem Rúháním.

Po schůzce vydaly země společné prohlášení, ve kterém se zavazují k posílení společného boje proti terorismu, ke zvýšení úsilí o urovnání regionálních konfliktů a ke spolupráci v energetice a dopravě v oblasti Kaspického moře.

Alijev je přesvědčen, že Ázerbájdžán, Írán a Rusko mohou vytvořit spolehlivý koridor pro dodávky elektrické energie. Země jsou podle něj schopny vzájemně zajistit zásobování energií a poskytovat elektřinu i dalším zemím.

Všechny tři země už podle něj spolupracují na budování dopravního koridoru Sever-Jih, který má železnicí spojit Rusko s Indií. Železniční spojení Ruska s Ázerbájdžánem už existuje, buduje se trať mezi Ázerbájdžánem a Íránem. Jde prý o „mezinárodní projekt strategického významu".

Podle íránského prezidenta existují podmínky pro "skokový nárůst" objemu spolupráce Teheránu s Moskvou. Součinnost obou států v Sýrii, kde obě země podporují režim prezidenta Bašára Asada, označil Rúhání za příklad regionální spolupráce.

Vůdce Ruska pak svým partnerům navrhl aktivizovat výměnu informací o sledování teroristických skupin.

Témata:  Ázerbájdžán Írán Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy