Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žádné další jednání s Tureckem o EU, požadujevmístopředseda europarlamentu

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Berlín - Politici EU stále častějí volají po ukončení jednání s Tureckem o jeho vstupu do unie. Přidal se také místopředseda Evropského parlamentu Alexander Graf Lambsdorff.

Podpořil tak požadavek rakouského kancléře Christiana Kerna či šéfa rakouské diplomacie Sebastiana Kurze. Ukončení jednání s Ankarou by podle Lambsdorffa bylo "užitečné pro evropskou myšlenku". "Německo a Rakousko by nyní měli táhnout za jeden provaz a nedat souhlas s otevřením nových kapitol. To by byl faktický konec přístupového procesu," uvedl člen vedení liberální Svobodné demokratické strany (FDP).

Rakouský kancléř Kern a ministr zahraničí Kurz jsou v současnosti asi nejhlasitějšími zastánci ukončení přístupových jednání s Tureckem. Jako důvod uvádějí rozsáhlé čistky po zmařeném pokusu o státní převrat v Turecku, které jsou podle nich namířené i proti kritikům prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, kteří s pučem nemají nic společného.

Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu následně označil Vídeň za "metropoli radikálního rasismu".

Například německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier ale v pátek uvedl, že jednání s Ankarou jsou sice ve slepé uličce, vyslovil se však proti jejich úplnému ukončení.

Témata:  EU Turecko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy