Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unikly tajné informace o počtu sebevražedných teroristů v Evropě. Číslo vás překvapí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.newstimeafrica.com

New York/Paříž - Nedávné teroristické útoky v Evropě ukázaly, že je v ohrožení jakékoliv evropské město. Teroristé využívají šifrovanou komunikaci, jsou cvičeni v boji a ve výrobě výbušnin a sebevražedných vest. Francouzská policie vytvořila dokument, který se rostoucí hrozbou detailně zabýval. Podle něj se na území Evropy může od pařížského útoku pohybovat přes 90 sebevražedných teroristů.

Nedávné teroristické útoky v Evropě ukázaly, že je v ohrožení jakékoliv evropské město. Teroristé využívají šifrovanou komunikaci, jsou cvičeni v boji a ve výrobě výbušnin a sebevražedných vest. Francouzská policie vytvořila dokument, který se rostoucí hrozbou detailně zabýval. Podle něj se na území Evropy může od pařížského útoku pohybovat přes 90 sebevražedných teroristů.

Tajný dokument pojednávající o detailech teroristických útoků se podařilo získat deníku New York Times. Ten obsahuje výsledky vyšetřování pařížských útoků, výpovědi svědků a znalecké posudky. Islámský stát, o kterém se dříve tvrdilo, že není schopen provést větší organizovaný útok, nyní podle deníku disponuje důmyslnou sítí, která jí takový útok umožňuje.

Výcvik ve výrobě výbušnin je ohromnou hrozbou, protože teroristé jsou schopni vytvořit sebevražedné vesty i z látek, které jsou normálně dostupné v obchodech a jejich nákup nevzbuzuje jakékoliv podezření.

Pro teroristické akce ISIS v Evropě se stala charakteristickou výbušnina vytvořená na bázi peroxidu acetonu (TATP), látky potřebné pro výrobu této bomby lze získat z běžně dostupných věcí, jako je například bělidlo.

Tvorba účinné bomby z TATP je velice nebezpečná. "Když se jednotlivé ingredience smíchají, vytvoří vysoce nestabilní substanci, která při špatné manipulaci může snadno vybouchnout," uvedl pro NYTimes expert na výbušniny Peter Bergen.

Podle zprávy musel v Evropě dříve působit člověk, který byl ve výrobě bomb velice zkušený. Dokument také předpokládá, že se na území Evropské unie nachází továrna na výrobu bomb.

Podle dokumentu se útočníci z Paříže díky otevřeným hranicím snadno skryjí před pátráním policie. Bezpečnostní složky jednotlivých států mezi sebou nesdílí dostatek informací o potenciálních hrozbách.

"Nesdílíme informace," sdělil bývalý šéf francouzské tajné služby Alain Chouet a doplnil: "Dokonce jsme se ani nebyli schopni shodnout na překladu jmen z arabštiny nebo například z azbuky.

Znepokojující je také míra šifrování, kterou teroristé disponují. Zatímco dříve používali zadržené osoby telefony k hovorům i k prohlížení internetu, nyní je většina zabavených telefonů zcela prázdná.

Není zde jediný hovor nebo email, žádná historie přístupů na internet, sociální sítě ani jiná forma komunikace. Teroristé podle zprávy využívají telefony rukojmích, popřípadě kvalitně zabezpečený systém, který je vyšetřovatelům zatím neznámý.

Témata:  terorismus Evropa Francie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy