Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ropná plošina se v bouři u Skotska utrhla, hrozí ekologická havárie

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Česká televize

Dalmore - Nečekané představení uchystala lidem u skotského pobřeží v Dalmore ropná plošina, která se v bouři utrhla od vlečného člunu a doplula až na oblíbenou surfařskou pláž. Jenže nejde jen o kuriózní podívanou - hrozí totiž riziko, že se plošina poškodí a do moře uniknou stovky tun nafty.

Plovoucí plošina Transocean Winner má úctyhodných 17 000 tun. Bouřlivé počasí ji při transportu v noci na pondělí utrhlo od vlečného člunu a zahnalo na pláž v Dalmore.

Pobřežní hlídka potvrdila, že v útrobách plošiny je stále asi 280 tun nafty a že hrozí poškození plošiny, která je nasednutá na mělčině.

Zdroj: YouTube

Nepříznivé počasí stále přetrvává, a tak riziko ekologické havárie není malé. Plošinu zatím hlídají policisté a pracuje se na tom, jak ji zajistit nebo dostat na větší hloubku a do bezpečí. Mezitím je však ropná vrtná plošina vděčným objektem místních zvědavců i turistů.

Témata:  Skotsko ekologická havárie ropa

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy