Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá policie zatkla vysoce postaveného džihádistu z Islámského státu. Plánoval útok

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín - Německé speciální jednotky zatkly minulý pátek na západě země čtyřiadvacetiletého syrského uprchlíka, když dostaly tip, že muž plánuje islamistický útok. Deník Bild dříve s odvoláním na ministerstvo vnitra Porýní-Falce napsal, že jde o vysoce postaveného bojovníka Islámského státu.

Německé speciální jednotky zatkly minulý pátek na západě země čtyřiadvacetiletého syrského uprchlíka, když dostaly tip, že muž plánuje islamistický útok. Uvedlo to dnes ministerstvo vnitra spolkového státu Severní Porýní-Vestfálsko. "Dosavadní vyšetřování ale nepřineslo žádné důkazy o konkrétní hrozbě," dodalo ministerstvo v prohlášení, z nějž citovala agentura Reuters. Muž, zadržený v sousední spolkové zemi Porýní-Falc, zůstává ve vazbě.

Deník Bild dříve s odvoláním na mluvčího ministerstva vnitra Porýní-Falce napsal, že jde o vysoce postaveného bojovníka teroristické organizace Islámský stát (IS). Německé úřady na něj dostaly tip z vězení v Severním Porýní-Vestfálsku, uvedl Bild.

Podle agentury DPA souvisela obdržená informace o podezřelém s hrozbou vůči německé fotbalové lize. Bližší informace ale nejsou známy.

Německo v uplynulých týdnech čelilo čtyřem útokům s desítkou mrtvých. K jednomu z atentátů se přihlásil právě Islámský stát.

Nejprve 18. července afghánský uprchlík pobodal nožem a posekal sekerou pět cestujících ve vlaku do Würzburgu a dalšího na peróně. O čtyři dny později německý mladík íránského původu zaútočil v nákupním centru v Mnichově a zabil devět lidí a 30 zranil. Dva dny poté syrský běženec usmrtil v Reutlingenu těhotnou ženu mačetou. Podle německé policie šlo o "vztahové problémy".

Tentýž večer v Ansbachu se jiný běženec pokoušel dostat na koncert s batohem plným výbušnin. Když ho nepustili dovnitř, vyhodil se do povětří a zranil 15 lidí. K tomuto útoku se přihlásil IS, podle úřadů ale zatím nejsou důkazy pro útočníkovo spojení s tímto hnutím.

Témata:  Islámský stát Německo policie Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy