Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Egejském moři bylo zachráněno 67 běženců. Řecké tábory situaci nezvládají

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - U ostrova Amorgos v Egejském moři bylo zachráněno 67 migrantů, kteří měli namířeno z Turecka do Řecka. Jiná skupina se vylodila na Kypru.

Řecký ostrov Amorgos leží blíže k řecké pevnině než ostatní ostrovy, kam obvykle běženci z Turecka plují. Skupinu 67 lidí, z nichž bylo 60 mužů, pět žen a dvě děti, objevila řecká pobřežní stráž, jak se před ní skrývá v lodi nedaleko ostrova. Všichni byli převezeni do uprchlického střediska na ostrově Leros.

Kyperské úřady dnes oznámily, že 15 Syřanů, kteří připluli v noci na sever Kypru v malém člunu, požádalo o azyl. Čtrnáct mužů a jedna žena zůstanou na ostrově Kypr, kde již žijí jejich příbuzní, dokud se nevyřídí jejich žádosti o azyl.

Řecké úřady dnes také oznámily, že registrační centra pro uprchlíky na ostrovech v Egejském moři jsou přeplněna a že plánují přesuny části migrantů do středisek pro uprchlíky na řecké pevnině. Na řeckých ostrovech v Egejském moři se tísní 10.000 běženců, přitom ubytovací kapacita pro uprchlíky tam je jen asi 7450 míst.

Počet uprchlíků směřujících z Turecka do Řecka se od březnové dohody EU s Ankarou výrazně snížil, stále jich ale proudí touto cestou několik desítek denně. Podle agentury DPA se řecké úřady nyní zdráhají vracet běžence do Turecka, jak to umožňuje unijní dohoda s Ankarou. Důvodem je červencový pokus o puč v Turecku, po němž tamní úřady zahájily rozsáhlé zatýkání a vyhazování lidí z práce.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy