Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na italském území je 16 tisíc nezletilých migrantů, hledají příbuzné po celé zemi

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Podle organizace Save the Children je v Itálii v uprchlických zařízeních přes 16 tisíc nezletilých, z toho asi 14.400 přijelo bez doprovodu dospělých.

"Je jim v průměru 15 až 17 let, ale stále častěji se v uprchlických centrech v Itálii objevují bez doprovodu i děti devítileté či desetileté," uvedla mluvčí organizace Save the Children Giovanna Di Benedettová.

Mnozí z teenagerů po několika dnech z migračních center utíkají a snaží se na vlastní pěst najít své přátelé či příbuzné v jiných evropských zemích. Loni takto uteklo 6135 nezletilých.

Utíkají zejména teenageři z Egypta, Somálska a Eritreje. Mnohým z nich prý pašeráci řekli, že jsou už dost staří na to, aby mohli cestovat sami. Tyto děti pak hledají práci na černém trhu, aby mohli zpětně doplatit převáděčům za cestu do Itálie. Úřady se obávají, že mnohé nezletilé dívky tak mohou skončit jako prostitutky.

Ti nezletilí, kteří v uprchlických centrech zůstanou, dostanou v Itálii téměř vždy azyl. Předtím ale musejí dlouho čekat, než se ověří jejich totožnost.

Témata:  uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 18:42

Erdogan odkládá návštěvu USA. Do Bílého domu měl přijít v květnu

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.