Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František dostal dres od cyklistů z Olomouce

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán/Olomouc - Poutníci, kteří se za papežem vydali před třemi týdny na kolech z Olomouce, dnes symbolickým předáním cyklistického dresu s nápisem Tour de Franz papeži Františkovi završili svou cestu.

S Františkem se setkali během generální audience, kvůli které urazili na kolech v bílo-žluto-růžových cyklistických trikotech 1500 kilometrů. Vzácného setkání s hlavou katolické církve docílili rodiče jedné těžce postižené dívky. Svou cestou chtěli upozornit na náročné postavení rodin, které se starají o neurologické děti.

"Nevím, zda ten pocit dokážu v tuto chvíli vyjádřit. Ze mě nyní všechno spadlo a chci tři dny spát. Je to obrovská euforie a na druhou stranu strašná únava," řekl dnes ČTK organizátor akce Vlastimil Blaťák, který je zároveň otcem postižené pětileté Lucie, kvůli které cestu podnikl.

Postižená dívka se ale setkání kvůli svému zdravotnímu stavu zúčastnit nemohla. "Viděli jsme se s papežem osobně, předali jsme mu cyklistický dres," uvedl Blaťák.

Cestou chtěl hlavní organizátor akce upozornit na potřeby a potíže rodin neurologicky nemocných dětí jak po stránce zdravotní, sociální, ale i finanční, kdy po nákupu všech pojišťovnou neproplácených pomůcek nemají rodiny prý často co jíst. Poutí chtěli účastníci akce především vyzvat ke změně sociálního systému.

Témata:  Papež František cyklisté

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.