Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komisař OSN: Bulharsko porušuje lidská práva tím, že kriminalizují uprchlíky

Policie Bulharsko
Policie Bulharsko
Foto: Pixabay

Sofia - Bulharsko systematicky porušuje lidská práva tím, že se dopouští kriminalizování migrantů. Tvrdí to vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.

Komisař podle agentury Reuters uvedl, že tato politika „vyvolává vážné obavy, zda se (bulharský) stát řídí mezinárodním právem". Za zvláště znepokojivé označil skutečnost, že „významné a vlivné veřejně činné osobnosti vyjadřují podporu nelegálním ozbrojeným skupinám občanů, které bezostyšně honí migranty podél některých úseků bulharsko-tureckých hranic".

Za jeden z nejzávažnějších problémů považuje fakt, že prakticky všichni lidé, kteří vstoupí do Bulharska neregulérním způsobem, jsou jako samozřejmost zadržováni. „A co je ještě horší, mohou být rovněž souzeni a uvězněni - na rok i na delší dobu -, jestliže se pokusí zemi opustit. Opuštění země je přitom kriminalizováno v rozporu s mezinárodně garantovaným právem každého na svobodné opuštění země, včetně své vlastní," dodal Husajn.

Komisař ve svém prohlášení rovněž poukázal na další stížnosti, které se týkají zatlačování migrantů zpět do sousedních zemí nebo fyzického násilí a okrádání, jehož se na migrantech údajně dopouštějí příslušníci bulharských bezpečnostních složek.

Mluvčí bulharského ministerstva vnitra v reakci podle agentury Reuters konstatovala, že prohlášení vysokého komisaře „plně neodpovídá objektivní situaci týkající se žadatelů o azyl" v Bulharsku.

Tamní migrační úřad dodal, že s uprchlíky se zachází v souladu se zákonem, který stanoví patřičná pravidla postupu. „Cizinec žádající mezinárodní ochranu může být dočasně a na co nejkratší možnou dobu ubytován v některém uzavřeném středisku ke zjištění nebo ověření jeho totožnosti či v případě nutnosti k ochraně národní bezpečnosti a veřejného pořádku," sdělil úřad. Odmítl přitom, že by v některém ze čtyř středisek pro migranty otevřeného typu byl někdo zadržován násilím, a dodal, že nemá informace o porušování lidských práv.

Témata:  uprchlíci OSN (Organizace spojených národů) Bulharsko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy