Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozba terorismu v Evropě je mnohem větší, než se čekalo. Je důvod se bát?

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Washington - Teroristické útoky v Bruselu vyvolaly celou řadu otázek, včetně těch, které se ptají, jak moc velká současná hrozba terorismu v Evropě je. Americký oficiální server Voice of America (voanews) varuje, že hrozba je větší, než se připouštělo.

Podle zdrojů serveru se zástupci Spojených států i Evropy domnívají, že je teroristická organizace Islámský stát v Evropě již pevně zakořeněna a je tak třeba si na případné útoky postupně zvykat.

Podle úřadů zaměřujících se na boj s terorismem byly útoky v Bruselu provedeny stejným způsobem, jako listopadové teroristické útoky v Paříži – v obou případech se útoky zaměřily na civilní nechráněné cíle, aby způsobily co největší strach mezi obyvateli.

Patrick Skinner, člen organizace Soufan Group, která se zaměřuje na strategické bezpečnostní zpravodajské služby, uvedl: „Mohlo by jít o snahu skupin ukázat, že zatčení Salaha Abdeslama není konec – což není – a že stále je dostatek dalších buněk nebo malých skupin, aby hrozba přetrvávala."

Podle západních úřadů by mohlo v současnosti v Evropě být až 3 000 lidí, kteří jsou nějakým způsobem napojeni na teroristické sítě. Server varuje, že IS měl dostatek času těchto lidí využít a vytvořit tak „rozsáhlou síť buněk operativců, kteří aktivně sbírají informace a hledají příležitosti zasáhnout."

Experti se také podle serveru domnívají, že tyto buňky s velkou pravděpodobností řídí přímo IS ze Sýrie a Iráku. Hrozba se navíc dotýká všech států, které se zapojily do bojů proti IS.

Témata:  terorismus EU

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy