Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko vyhrožuje Ukrajině: Přerušíme diplomatické vztahy

Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv
Foto: kremlin.ru

Moskva - K údajnému pokusu "ukrajinských diverzantů" proniknout na anektovaný Krym se dnes vyjádřil také ruský premiér Dmitrij Medveděv. Podle jeho slov by Moskva mohla přerušit diplomatické styky s Kyjevem.

"Pokud jde o přerušení diplomatických vztahů, víte, že se v dějinách stalo všelicos. Připomenu, že po známých událostech byly u nás přerušeny diplomatické vztahy s Gruzií," řekl agentuře Interfax Medveděv v narážce na rusko-gruzínskou válku v srpnu 2008 o separatistické provincie Jižní Osetie a Abcházie.

"Nechci, aby to tak dopadlo, ale - pokud nezbude jiná možnost, jak ovlivnit situaci - prezident (Vladimir Putin) může takové rozhodnutí přijmout," dodal s tím, že prezidentovi v této věci patří poslední slovo.

"Teroristickou diverzi" na Krymu podle Medveděva schválilo ukrajinské vedení, které se tak podle něj snažilo "předvést, že vlast je v nebezpečí a že domácí problémy bude řešit až poté, co se vypořádá s jakýmisi problémy vnějšími".

Moskva ve středu uvedla, že při dvou přestřelkách "s diverzními a teroristickými silami" na poloostrově Krym byli zabiti dva ruští vojáci a několik dalších bylo zraněno.

Putin ve středu obvinil Kyjev, že sahá po teroru, místo aby se snažil o mír. Odvolal také schůzku takzvané normandské skupiny. Porošenko vzápětí odmítl ruská obvinění jako cynická.

Témata:  Dmitrij Medveděv Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy