Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci žijí špatně, rozhodly úřady. A pak to začalo

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Oslo – Azylové centrum v centrálním Švédsku muselo být evakuováno kvůli vážným obavám o „bezpečnost a životní úroveň“ lidí, kteří v něm žijí. Informoval o tom server The Local.

Celkem 131 žadatelů o azyl muselo být ve čtvrtek přesunuto z centra v Klackbergsgårdenu do jiného zařízení ležícího v obci Norberg. Stalo se tak poté, co se objevily obavy, které se týkaly životní úrovně v centru.

„Jednali jsme na nějakou dobu s dodavatelem a dali jsme mu šanci na vyřešení problémů. Ale v posledních několika týdnech se situace ještě více zhoršila. Nemají kontrolu a nejsou schopni provozovat azylový domů," uvedl Lars Brann z migrační agentury.

Rozhodnutí evakuovat centrum bylo přijato v úterý a stěhování začalo ve čtvrtek. Obyvatelé byli přesunuti do jiných azylových domů v Norbergu, Skellefteå a Östersundu.

„Právě teď stěhujeme poslední lidi z centra. První autobus odjel dnes ráno v 9 hodin a poslední opustil centrum v 8 hodin večer," informovala ještě ve čtvrtek tisková mluvčí.

Řekla, že je „neobvyklé" evakuovat celý azylový dům, ale dodala, že je možné, že se to už při několika příležitostech v minulých letech stalo. Rozhodnutí bylo podle ní ovlivněno řadou nedostatků.

Podle Branna šlo o nízkou úroveň hygieny a nesplněné protipožární bezpečnostní normy. Dodal také, že zde nebyl dostatek jídla pro všechny ubytované.

„Neměli by takhle žít, a to je důvod, proč to děláme. Není to pro migrační agenturu normální postup, to je docela drastické opatření, které jsme nuceni dělat," přiznal Brann.

Švédsko podle oficiálních údajů přijalo v roce 163,000 žadatelů o azyl, čísla však od té doby prudce klesla. Země očekává, že letos obdrží asi 30.000 až 50.000 nových žádostí.

Témata:  uprchlíci Švédsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy