Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA útočily na tábor Al-Káidy, zahynulo 40 bojovníků

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Saná - Armáda USA v úterý bombardovala výcvikový tábor teroristické skupiny AQAP na jihovýchodě Jemenu, zahynulo 40 bojovníků. Původní informace tvrdily, že za náletem stála arabská koalice vedená Saúdskou Arábií.

AQAP je odnoží Al-Káidy na Arabském poloostrově. Podle analytika Musafy Aního jde o první letecký útok, který americká armáda provedla na základnu Al-Káidy v Jemenu od loňského dubna.

"Bylo zabito nejméně 40 bojovníků Al-Káidy a 25 dalších bylo zraněno," uvedl zdroj AFP. Výcvikový tábor se nachází nedaleko města Mukallá v provincii Hadramaút. Al-Káida Mukallu kontroluje rok.

Podle místních zdrojů jsou oběti čerství členové a Al-Káida je cvičila v horském terénu kolem Mukally. Nálet mířil na bývalou vojenskou základnu, kde se prý nyní nacházely desítky a možná až stovky bojovníků Al-Káidy. Základna leží v horách zhruba 75 kilometrů od Mukally.

"Tento úder zasáhl schopnost AQAP používat Jemen jako základnu pro své útoky, které ohrožují Američany, a zároveň ukázal, že jsme odhodláni porazit Al-Káidu," uvedl mluvčí amerického ministerstva obrany Peter Cook.

Krize v Jemenu trvá od roku 2014, kdy šíitští povstalci obsadili metropoli Saná a začali postupovat dál na jih. Na stranu vlády se loni přidala arabská koalice a díky ní se podařilo několik oblastí osvobodit.

Témata:  U.S. AIR FORCE AQAP Jemen

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy