Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krym dostal do výzbroje ruské rakety S-400

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Rusko dnes ohlásilo, že raketový pluk protivzdušné obrany anektovaného poloostrova Krym přezbrojilo na nejmodernější protiraketový a protiletadlový systém S-400 Triumf.

Tento krok ruské velení avizovalo již minulý měsíc, tedy ještě před nynějším vyostřením rusko-ukrajinských vztahů kvůli obviněním z Moskvy, že se ukrajinští diverzanti pokusili proniknout na poloostrov, přičleněný před dvěma lety k Rusku.

Podle západních tiskových agentur byly rakety S-400 již přepraveny na Krym. Ale podle armádního komuniké, citovaného v ruských médiích, raketový pluk převzal nové zbraně na střelnici Kapustin Jar u Volgogradu, kde již také uskutečnil první ostré střelby na cvičné cíle. Komuniké neupřesnilo, zda se pluk s novými raketami již vrátil na Krym.

Agentura AFP s odvoláním na vojenského velitele Jevgenije Olejnikova napsala 15. července, že Rusko v srpnu umístí na Krymský poloostrov vylepšený systém protivzdušné obrany S-400. "Očekává se, že v srpnu 2016 budou systémy S-400 vyloženy ve Feodosiji, kde budou nastálo umístěny," uvedl Olejnikov. Feodosija leží ve východní části Krymu.

Rusko dosud na okupovaném poloostrově používalo svůj starší systém S-300. Moderní systémy protivzdušné obrany S-400 nyní chrání i ruské základny v Sýrii, kde Moskva stojí na straně prezidenta Bašára Asada.

Systém dokáže sledovat asi 300 cílů a sestřelit najednou tři desítky z nich ve vzdálenosti několik stovek kilometrů.

Témata:  Ruská armáda Krym rakety S-400

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy