Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž byl 28 let ve vězení za vraždu, soudní proces byl zmanipulován

Vězení, ilustrační fotografie
Vězení, ilustrační fotografie
Foto: Scott Langley

Washington - Ve Spojených státech došlo k vážnému justičnímu omylu. Severní Karolína propustila po 28 letech z vězení na svobodu muže, který byl ještě jako šestnáctiletý mladík odsouzen za vraždu. Procesu nebyl v pořádku.

Johnny Small (43) si po bezmála třech desetiletích v těsné cele libuje, že smí spát na gauči v obývacím pokoji u bratrance, těší se z horké sprchy a zvyká si na svět plný mobilních telefonů, které sám dosud nezažil.

"Je toho spousta, na co si musím zvyknout," řekl Small agentuře AP. "Nevím, jak fungovat. Do vězení jsem se dostal ještě jako kluk a vlastně ještě pořád hodně uvažuji jako kluk," dodal.

Jen o několik hodin dříve soudce Douglas Parson rozhodl, že k Smallovu odsouzení chyběly důkazy, svědci proti němu vypovídali křivě a policie zatajovala klíčové důkazy. Současně připustil, že neviděl ani důkaz o Smallově nevině. Small má zůstat v domácím vězení.

Pam Dreherová byla v roce 1988 zastřelena kulkou do hlavy ve svém obchodě s tropickými rybkami ve Wilmingtonu. Podle vyšetřovatelů ji zabil Small během loupeže, i když chyběla zbraň, otisky prstů či zkrvavělé oblečení. Small celou dobu trval na své nevině.

Soudce Parson zjistil, že bylo fyzicky nemožné, aby údajní očití svědci vraždy byli na místě činu a viděli Smalla opouštět obchod, jak tehdy vypovídali.

Parsonovo rozhodnutí následovalo poté, co Smallův kamarád z mládí odvolal své svědectví z procesu v roce 1989. David Bollinger (47) tvrdí, že k lhaní o Smallově přítomnosti na místě zločinu jej přiměl vyšetřovatel vraždy a prokurátoři mu výměnou slibovali stažení jiných obvinění. Nina Raifordová při někdejším procesu tvrdila, že šla okolo obchodu a viděla Smalla z něj vyjít. Ale její pracovní výkazy ukázaly, že v inkriminovanou dobu byla v práci.

Témata:  USA věznice vražda

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy