Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unesené školačky se objevily na videu Boko Haram. Většina si vzala islamisty za muže

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Foto: saharareporters.com

Kano - Boko Haram dnes zveřejnil video, na kterém je skupina unesených školaček. Islamisté dívky unesly v dubnu 2014 na severovýchodě Nigérie.

Islamisté z Boko Haram 14. dubna 2014 unesli ze školy v nigerijském Chiboku 276 dívek. Padesáti sedmi z nich se podařilo do několika hodin uprchnout, zbylých 219 se pohřešovalo. Koncem května nigerijské bezpečnostní síly našly dvě z unesených školaček.

Zahalená dívka na videu říká, že některé z unesených jsou ještě naživu, jiné prý ale byly zabity při náletech vládních sil. Úřady vyzývá k propuštění vězněných bojovníků Boko Haram, aby zbývající unesené školačky mohly být propuštěny na svobodu.

"Měli by vědět, že jejich děti jsou stále ještě v našich rukou," říká dále na 11minutovém videu maskovaný muž. Kolem něj jsou vidět dívky v závojích sedící na zemi a další stojící v pozadí. "Čtyři desítky těchto dívek se vdaly podle vůle Alláha (za islamistické bojovníky)," dodává muž na videu.

Na videu, které podle agentury AP umístil na twitteru nigerijský novinář, údajný bojovník Boko Haram varuje, že dívky budou zabity, jestliže vláda bude postupovat proti jeho organizaci silou zbraní. Školačky unesené v Chiboku drží podle něj v zajetí bývalý vůdce skupiny Boko Haram Abúbakar Shekau.

Témata:  Boko Haram Nigérie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy