Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet nebezpečných teroristů v Německu? Číslo tajných služeb vás nemile překvapí

Muslimové poslouchají projev Bakr al-Baghdádího
Muslimové poslouchají projev Bakr al-Baghdádího
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Více než 43 tisíc lidí na území Německa pokládají tamní bezpečnostní složky za součást nebezpečné islamistické scény. Odhad počtu potenciálních teroristů podle německých tajných služeb zveřenila agentura DPA.

Obzvlášť prudký nárůst příznivců zaznamenaly německé tajné služby v počtech salafistů, mimořádně konzervativního reormního hnutí v islámu. Do salafistického hnutí v Německu se řadí okolo 8650 osob, cituje zprávu německé agentury web tvnoviny.sk.

Mezi potenciálně nebezpečnými islamisty v Německu je zhruba 11 tisíc lidí, kteří mají podle tamní tajné služby a dalších bezpečnostních služeb "teroristické sklony". Z nich je schopných a ochotných spáchat teroristický čin zhruba 500 lidí, tvrdí zpráva bezpečnostní služby.

Více než 800 radikálních islamistů odcestovalo z Německa do bojových oblastí v Sýrii a Iráku, kde se mnozí přidali k teroristické organizaci Islámský stát. Přibližně třetina se údajně už vrátila domů. Sedmdesát z nich získalo během pobytu v zahraničí zkušenosti v přímém boji.

Témata:  Německo muslimové

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy