Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové se pustili do Trumpa: Za vraždu imáma může on

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

New York – Imáma jedné z newyorských mešit a jeho spolupracovníka zastřelil v sobotu neznámý pachatel. Motiv není znám, mluví se ale o tom, že může souviset s náboženskou nesnášenlivostí. Podle tamní muslimské komunity je na vině Donald Trump a jeho nenávistná rétorika.

Imám a jeho společník byli zastřeleni v Queensu krátce poté, co opustili po odpoledních modlitbách mešitu. Podle policie šlo o imáma Maulama Akonjeeho (55) a Thara Uddina (65). Oba byli střeleni zblízka zezadu do hlavy. Imám byl prohlášen za mrtvého hned na místě činu, zatímco Uddin zemřel o čtyři hodiny později v nemocnici.

Server Breitbart uvádí, že střelec zůstává stále na svobodě. Podle popisu šlo o „muže střední pleti v tmavém polotričku a šortkách", svědci mluví o střelci jako o „vysokém muži hispánského původu". Znám není ani motiv, podle členů tamní především muslimské komunity to byl čin z nenávisti.

Většina muslimů z okolí zastřelených pak podle serveru z činu viní republikánského presidentského kandidáta Donalda Trumpa a bývalého starostu New Yorku Rudyho Giulianiho. „Tohle není to, o čem Amerika je. Viníme z toho Donalda Trumpa. Trump a jeho drama vyvolalo islamofobii," řekl muslim z tamní mešity Khairul Islam (33) serveru Daily News.

Podobně to prý vidí i další imám, jehož jméno ale nebylo uvedeno. „Na vině jsou lidé, kteří jsou ve vedení - jako je Trump a pan Giuliani a další členové dalších institucí, které označují islám a muslimy jako nepřítele. To je konečný výsledek jejich špatnosti," uvedl imám na shromáždění muslimů na protest proti střelbě. Další muslimové na shromáždění skandovali: „Je to vina Donalda Trumpa" a „Zločin z nenávisti k muslimům".

Témata:  USA muslimové Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:32

Co když skončí Donald Trump ve vězení? Ochranka tam půjde s ním

Americká tajná služba má za úkol chránit prezidenta, ať už se nachází v Oválné pracovně nebo na bojišti v zahraničí. Ale co chránit exprezidenta ve vězení? To je situace, která dosud nemá obdoby, uvádí americký deník New York Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy