Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kuvajtu bylo zadrženo 10 íránských špionů, jeden se odmítl vzdát

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Kuvajt - Pobřežní hlídka Kuvajtu zadržela deset íránských "špionů". Většinově sunnitské arabské státy v Perském zálivu často obviňují šíitský Írán z vměšování do regionálních záležitostí.

Jeden ze zadržených se odmítl vzdát a byl zraněn. Kuvajtské ministerstvo vnitra pak na svém webu zveřejnilo fotografii zachycující devět klečících mužů s rukama za hlavou. Írán popřel, že šlo o "agenty". Prý jsou to rybáři a zadrženi byli kvůli "hádce" s kuvajtskými pohraničníky.

Íránský velvyslanec v Kuvajtu řekl v íránské televizi, že se ambasáda snaží vyjasnit kauzu zadržených a zjistit jejich totožnost. Vyjádřil naději, že se případ brzy vyřeší.

Kuvajt odvolal v lednu svého velvyslance z Teheránu poté, co tam dav vyplenil saúdskoarabskou ambasádu. Stejný krok před ním učinily Saúdská Arábie, Súdán a Bahrajn. Íránci plenili saúdskoarabské velvyslanectví v Teheránu a konzulát v Mašhadu kvůli popravě šíitského duchovního v Saúdské Arábii. Království popravilo 47 lidí za terorismus a jedním z odsouzenců byl šajch Nimr Bákir Nimr.

Témata:  Kuvajt Írán špionáž

Aktuálně se děje

9. května 2024 9:59

Vyjádření Bidena o zastavení dodávek zbraní považuje Izrael za zklamání

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bělorusko

Bělorusko chce systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.