reklama

K prosazení textu je potřeba aspoň devět z 15 hlasů rady, přičemž nikdo z pěti stálých členů nesmí použít veto. Kdy se bude hlasovat, zatím není jasné. Kuvajt je nyní jedním z deseti nestálých členů RB OSN.

Návrh Kuvajtu je reakcí na krvavé události na hranici palestinského Pásma Gazy, kde při protestech od konce března zahynulo přes 110 demonstrantů, z toho asi 60 v jednom dni, a to v pondělí 14. května. Spojené státy už téhož dne zablokovaly návrh Kuvajtu, který vyjadřoval rozhořčení a politování nad zabíjením Palestinců.

Izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon označil nový návrh za "hanebný". Jde podle něj o podporu válečných zločinů páchaných palestinským radikálním hnutím Hamás proti Izraeli. Podle Izraele je organizátorem protestů právě Hamás, který vládne Pásmu Gazy a záměrně prý posílá demonstranty na smrt do prvních linií k hranici.

Danon v reakci na rezoluci řekl, že "cynismus a snaha o překroucení pravdy spadla na nové dno". "Izrael bude nadále bránit své území a občany proti teroru a vražednému násilí Hamásu," řekl.

Návrh požaduje také ukončení blokády Pásma Gazy a bezpodmínečné otevření hraničních přechodů. Izrael jejich provoz omezuje s poukazem na své bezpečnostní zájmy. Dále návrh pověřuje generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese a blízkovýchodního zmocněnce OSN Nikolaje Mladenova, aby pomohli chránit civilisty a vytvořili prostor pro dialog.